14 November 2010

Resepi kek chiffon

Wah! besnya dpt. resepi kek chiffon. Teringin sgt. nak buat sendiri. Tetiba, arini ni aku jumpa resepi n cara membuatnya..hehe..bes sgt. Nanti bleh cuba buat..
yummy..


Resepi ni aku dapat melalui blog ni :  http://kayteeze2.wordpress.com/ . Kalau nak resepi lain, jengukla blog ni tau.

Bahan-bahannya :
A
  • Tepung Naik Sendiri(SRF)     115 g
  • Gula kastor                             90 g
  • Serbuk Penaik                        1/2 sudu teh
  • garam halus                           1/2 sudu teh
B
  • Kuning telor                                3 biji
  • Minyak jagung                           27.5 g  (boleh juga guna minyak masak biasa jer)
  • santan                                    30 g    (kekadang ganti dengan susu kalau nak guna perisa lain)
  • Sari pandan dan air                 75 g   (boleh ganti dengan air oren jika nak buat chiffon oren)   
C
  • Putih telur             3 biji
  • Krim tartar            secubit jer
  • Gula kastor            90 g

Caranya :
  1. Panaskan oven pada suhu 180 C.
  2. Ayak tepung 2 kali dan masukkan (A) dalam mangkuk pembancuh.
  3. Menggaulkan (B) dengan (A) hingga rata dan semua gula dilarutkan.
  4. Pukul putih telur dan krim tatar dalam mangkuk hingga kembang dan dengan perlahan campurkan gula dan pukul rata.
  5. Campurkan adunan putih telur dan gula tadi ke dalam adunan (B)(A). Masukkan sedikit-sedikit, kaut, potong tapi jangan over lak. Tuangkan dalam acuan berdiameter 8.5 inci dan bakar.
  6. Bila dah masak, terbalikkan atas redai, dan biarkan sejuk (jangan tanggalkan dari acuan dulu)
  7. Bila dah sejuk, barulah guna pisau, kikis perlahan supaya kek tu dapat keluar dari acuan dengan kemas. Guna pisau nipis dan panjang serta tajam.
~ Tak perlu minyakkan acuan , biarkan ia melekat pada acuan, supaya kek ini dapat memegang dan stabil bentuknya bila masak.

Cara membuat tepung naik sendiri (Self Raising Flour)
  1. Tepung gandum     1 cawan
  2. Baking powder       1 sudu teh
  3. Baking soda         1/4 sudu teh
  4. Garam                     1/4 sudu teh
selamat mencuba!!

p/s :
~ Walaupun buat kek chiffon ni leceh, tapi hasilnya memuaskan. Kalau bantat, jangan putus asa. Mungkin ada silap di mana-mana. Masa nak pukul putih telur tu pastikan bekas dan alatannya bersih dan kering. Kalau tak susah nak dapatkan hasil yang memuaskan. Selamat mencuba!
~ apa itu krim tartar?? aku pun x pernah dengar juga apakah ini sebelum ni..huhu.  Bila cari dalam internet,byk. sgt. jawapannye n aku xla expert bab buat kek ni. So, nak tau lbih lanjut, klik di sini : 
http://www.melayu.com/v2/sembang2/mesej.php?thread=9979
http://resipinoraini.blogspot.com/2008/06/apa-fungsi-bahan-penaik.html

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...