Wah! besnya dpt. resepi kek chiffon. Teringin sgt. nak buat sendiri. Tetiba, arini ni aku jumpa resepi n cara membuatnya..hehe..bes sgt. Nanti bleh cuba buat..
yummy.. |
Resepi ni aku dapat melalui blog ni : http://kayteeze2.wordpress.com/ . Kalau nak resepi lain, jengukla blog ni tau.
Bahan-bahannya :
A
- Tepung Naik Sendiri(SRF) 115 g
- Gula kastor 90 g
- Serbuk Penaik 1/2 sudu teh
- garam halus 1/2 sudu teh
B
- Kuning telor 3 biji
- Minyak jagung 27.5 g (boleh juga guna minyak masak biasa jer)
- santan 30 g (kekadang ganti dengan susu kalau nak guna perisa lain)
- Sari pandan dan air 75 g (boleh ganti dengan air oren jika nak buat chiffon oren)
C
- Putih telur 3 biji
- Krim tartar secubit jer
- Gula kastor 90 g
Caranya :
- Panaskan oven pada suhu 180 C.
- Ayak tepung 2 kali dan masukkan (A) dalam mangkuk pembancuh.
- Menggaulkan (B) dengan (A) hingga rata dan semua gula dilarutkan.
- Pukul putih telur dan krim tatar dalam mangkuk hingga kembang dan dengan perlahan campurkan gula dan pukul rata.
- Campurkan adunan putih telur dan gula tadi ke dalam adunan (B)(A). Masukkan sedikit-sedikit, kaut, potong tapi jangan over lak. Tuangkan dalam acuan berdiameter 8.5 inci dan bakar.
- Bila dah masak, terbalikkan atas redai, dan biarkan sejuk (jangan tanggalkan dari acuan dulu)
- Bila dah sejuk, barulah guna pisau, kikis perlahan supaya kek tu dapat keluar dari acuan dengan kemas. Guna pisau nipis dan panjang serta tajam.
~ Tak perlu minyakkan acuan , biarkan ia melekat pada acuan, supaya kek ini dapat memegang dan stabil bentuknya bila masak.
Cara membuat tepung naik sendiri (Self Raising Flour)
- Tepung gandum 1 cawan
- Baking powder 1 sudu teh
- Baking soda 1/4 sudu teh
- Garam 1/4 sudu teh
p/s :
~ Walaupun buat kek chiffon ni leceh, tapi hasilnya memuaskan. Kalau bantat, jangan putus asa. Mungkin ada silap di mana-mana. Masa nak pukul putih telur tu pastikan bekas dan alatannya bersih dan kering. Kalau tak susah nak dapatkan hasil yang memuaskan. Selamat mencuba!
~ apa itu krim tartar?? aku pun x pernah dengar juga apakah ini sebelum ni..huhu. Bila cari dalam internet,byk. sgt. jawapannye n aku xla expert bab buat kek ni. So, nak tau lbih lanjut, klik di sini :
http://www.melayu.com/v2/sembang2/mesej.php?thread=9979
http://resipinoraini.blogspot.com/2008/06/apa-fungsi-bahan-penaik.html
~ Walaupun buat kek chiffon ni leceh, tapi hasilnya memuaskan. Kalau bantat, jangan putus asa. Mungkin ada silap di mana-mana. Masa nak pukul putih telur tu pastikan bekas dan alatannya bersih dan kering. Kalau tak susah nak dapatkan hasil yang memuaskan. Selamat mencuba!
~ apa itu krim tartar?? aku pun x pernah dengar juga apakah ini sebelum ni..huhu. Bila cari dalam internet,byk. sgt. jawapannye n aku xla expert bab buat kek ni. So, nak tau lbih lanjut, klik di sini :
http://www.melayu.com/v2/sembang2/mesej.php?thread=9979
http://resipinoraini.blogspot.com/2008/06/apa-fungsi-bahan-penaik.html
No comments:
Post a Comment